RECEPT: Kůzlečí pečeně s bramborami
Kůzlečí je pro mě osobně symbolem Velikonoc. Můj táta byl celý život pošťák a rozvážel poštu po vesnicích kolem Jaroměře. A tak měl vždy tyto chovy zmapované a věděl, kam jít pro to nejlepší maso. Léta jsem ale kůzlečí neměl, a když, tak to nebylo ono. Až letos…. Kůzlečí kýta s kostí od Křečka nemá chybu.
Suroviny
Sůl
Máslo 3 PL
Víno bílé 100 ml
Česnek 5 stroužků
Rozmarýn 2 snítky
Brambory 800 g
Sádlo 40 g
Postup:
Do masa udělejte tenkým nožem otvory a prošpikujte je česnekem a úštipky rozmarýnu. Rozpusťte máslo, promíchejte ho s vínem a do této marinády maso naložte. Nechte v chladu asi 4 hodiny, nebo přes noc odpočinout. Občas obraťte.
Troubu předehřejte na 180 °C. Maso vyjměte z marinády. Dobře omyté brambory nařízněte. Dejte je do pekáče a promíchejte s rozpuštěným sádlem. Mezi brambory položte kůzlečí maso, přelijte marinádou a vše osolte a opepřete. Pečte asi hodinu za občasného přelévání vypečenou šťávou.
Nejlepší kombinace je se špenátem a bramborovým knedlíkem.
Šéfkuchař Radek Pálka
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online na našem e-shopu. Při dopoledních objednávkách Vám nákup ještě ten den doručíme a Vy díky tomu máte záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.