Akční ceny platí pro objednávky s termínem závozu do 2.12.2022

Recept Slaný koláč s vinnou klobásou

Vinnou klobásu miluji. Tu Křečkovu samozřejmě. Proto jsem se ptal kdy už konečně bude k dostání v e-shopu. Mé přání bylo vyslyšeno, takže už si ji na https://www.masokrecek.cz/vinna-klobasa/ můžu klidně objednat.

Když se řekne vinná klobása, hned mi prolítnou hlavou tři myšlenky:

  1. Kde ji letos na Vánoce budu kupovat? Vyřešeno, u Křečka.
  2. Budou naší rodině stačit dvě kila? Když ne, objednám ji u Křečka víc – vyřešeno.
  3. Popraská při pečení? Ne, Křečkova nepraská – vyřešeno.

Co se složení týká, vinná klobása je velmi nevinná. Kromě vepřového masa a pečiva rozmočeného ve víně obsahuje už jen trochu soli a koření, především bílého pepře, muškátového květu a citronové kůry.

Suroviny

  • Listové těsto 1 bal
  • Klobása vinná 400 g
  • Máslo 30 g
  • Cibule 1 ks
  • Mražený špenát 350 g
  • Česnek 2 stroužky
  • Sůl
  • Vejce 2 ks
  • Smetana ke šlehání 50 ml
  • Sýr s modrou plísní 50 g

Postup

Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Do kulaté koláčové formy přeneste vyválené listové těsto. Vytáhněte ho tak, aby trochu přesahovalo okraje, při pečení má totiž tendenci se stahovat. V pánvičce rozpusťte máslo, doměkka na něm osmahněte najemno nakrájenou cibulku a pak přidejte špenát. Osolte ho, dochuťte prolisovaným česnekem a chvíli poduste.

Stáhněte z plamene a přimíchejte vejce, smetanu i rozdrobený sýr. Přibližně dvě třetiny špenátové hmoty přeneste na těsto. Vmáčkněte klobásu a mezery vyplňte zbývajícím špenátem. Klobásu na několika místech propíchněte jehlou nebo ostrou špičkou špejle. Slaný koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně pětadvacet minut tak, aby byla špenátová hmota tuhá a klobása zlatá.

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK