Akční ceny platí pro objednávky s termínem závozu do 10.2.2023

Recept Domácí sulc

 

Na přípravě sulcu není nic složitého, jen je třeba počítat s časem na ztuhnutí v lednici. Hotová huspenina je krásně barevná díky kořenové zelenině, chuťově výborná, a navíc plná kolagenu - takže prospěšná pro klouby a chrupavky. A když si s výrobou dáte trochu práce, tak na stole plátky sulcu vypadají nádherně.

Suroviny

Vepřové koleno 2 ks

Divoké koření (2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření)

Cibule 2 ks

Celer 0.5 ks

Mrkev 2 ks

Petrželka 1 ks

Ocet 2 PL

Sůl a pepř

Okurky nakládané 5 ks

Vejce 2 ks

Petrželka 1 svazek

Beraní rohy

Chleba k podávání

Postup

Kolena vložte do hrnce, přidejte koření a cibuli, zalijte asi 2 litry studené vody tak, aby bylo maso ponořené a přiveďte k varu. Vařte 1,5–2 hodiny, až se maso bude oddělovat od kosti. Na posledních asi 10 minut přidejte kořenovou zeleninu (nesmí se rozvařit). Přeceďte a vývar uchovejte.

Vývar vařte dál, až se jeho objem zmenší asi na 750 ml. Osolte, opepřete, okyselte podle chuti a znovu přeceďte přes jemné plátýnko a promíchejte s nasekanou petrželkou. Maso z kolen oberte, odstraňte šlachy, kůži a co nejvíc tuku (záleží na vaší chuti). Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta, mrkev, celer, petržel, vejce a nakládané okurky na úhledné kostky. Zeleninu s masem promíchejte s polovinou vývaru a navrstvěte do paštikové formy. Zalijte zbytkem vývaru, překryjte potravinářskou fólií a dejte na 24 hodin do chladničky ztuhnout (v chladu vydrží asi 3 dny).

Sulc podávejte pokrájený na plátky s beraními rohy a chlebem. Doplnit ho můžete kolečky cibule.

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK