Akční ceny platí pro objednávky s termínem závozu do 7.10.

Recept Hovězí polévka s morkovými knedlíčky

obrazky-web-recept-23-polevka

Jakou radost jsem měl, že jsem v eshopu u Křečka našel morkové kosti. Ty totiž na nějaký čas skoro zmizely z pultů řeznictví a to je velká škoda.

Ona totiž morková kost, kterou si koupíte v řeznictví Křeček, má celou řadu využití. Vývar, morkové knedlíčky, pečená morková kost, morková pomazánka na topinku. 

Naše prababičky prý dělaly z morkové kosti sladký dezert, morkové řezy. Se žloutky, smetanou, mandlemi a citronovou kůrou. Zní to divně, ale prý je to výborné! Recept jistě najdete na internetu nebo ve starých kuchařských knihách.

Já nabízím klasiku. A sice recept na morkové knedlíčky, který pochází z Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1890.

Polívka s knedlíčky z hovězího tuku - tak je to skutečně napsáno

Ingredience pro 8 osob:

  • 130 g morku - tzn tak 1,5 kg morkových kostí
  • 1 houska
  • 100 ml smetany
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mouky
  • zelená petrželka

Postup

Vezme se 130 g tuku (morku) a rozdělí se na dva díly, jeden se nechá rozpustit a druhý díl se rozkrájí na malé kostky; v tom rozpuštěném se usmaží půl ostrouhané a na malé kostky rozkrájené žemličky, druhá polovička žemličky se též rozkrájí a namočí se ve smetaně.

Onen na kostky rozkrájený tuk se též rozpustí, procedí a vychladlý se utře, pak se do něho dají tři žloutky a jedno celé vejce, dá se k tomu ta ve smetaně namočená, vymačkaná žemlička, lžíce pěkné mouky a též ta do zlatova vysmažená žemlička a trochu zelené, drobně rozkrájené petržele. Z toho se pak kávovou lžičkou zavaří do dobré hovězí polévky malé knedlíčky a polévka se okoření květem.

 

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK