Akční ceny platí pro objednávky s termínem závozu do 7.10.

Recept na kachní stehna po staročesku

10-recept-Kachní-stehna-po-staročesku-

Tento recept na kachnu není zcela typickým. Nicméně tento recept vřele doporučuji, protože nasládlá chuť sušeného ovoce a dezertního vína se dokonale snoubí s kachním masem, a tak této kombinaci žádný gurmán rozhodně neodolá! A tak neváhejte, objednejte kachní stehna a šup na to.

Na čtyři porce budeme potřebovat:

  • 4 ks kachní stehna
  • 120 g sušeného ovoce – rozinky, meruňky a švestky
  • 40 g loupaných mandlí
  • 100 ml dezertního vína (víno s vyšším obsahem cukru)
  • ½ l vývaru
  • 30 ml oleje
  • 1 lžíce másla
  • Sůl dle chuti
  • Kudrnka

Postup přípravy:

Nejprve si na drobné kostičky nakrájejte sušené ovoce (mimo rozinek, ty nechte v celku). To následně zalijte dezertním vínem a nechte nasáknout. Mandle si rozsekejte na menší kousky. Ale ne úplně na prášek. Důležité je, aby byly v mozaice vidět.

Každé kachní stehno si nařízněte dlouhým špičatým nožem pod kůží tak, aby vznikla kapsa, kterou naplňte namočeným a vymačkaným ovocem a mandlemi. 

Stehna uzavřete párátky a osolte. Následně je nejprve kůží dolů opečte na pánvi na oleji. Kůžička musí být hezky hnědá a důležité je, aby se opékáním co nejvíce vyškvařil podkožní tuk. Takže pánev rozpalte, ale potom mírně ztlumte plamen, aby se kůže nespálila. To celé může trvat cca 5 minut. Potom stehna otočte a opékejte ještě další 3 minuty. Stehna přendejte do pekáčku a na 160 °C pečte v troubě cca 1hodinu, až budou stehna měkká. Důležité je, aby byla stehna měkká a nevysušená

Do výpeku z pánve dejte víno z ovoce a nechte ho úplně odpařit. Potom přidejte vývar a ten zredukujte na polovinu. Omáčku z pánve vyceďte a zjemněte máslem. Na konec do omáčky přidejte nasekanou kudrnku a dle chuti osolte. Omáčka by měla být krásně nasládlá.

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK