Akční ceny platí pro objednávky s termínem závozu do 7.10.

Recept Vepřová panenka s bílým chřestem

11-Veprova-panenka-s-bilym-chrestem

Chřestová sezona u nás trvá obvykle od dubna do konce června a proto naše květnové recepty se budou točit kolem chřestu. Chřest je skvělý sám o sobě i v roli luxusní přílohy – jako v tomhle receptu.
Ale nejen z chřestu jsme živi. Uznávám, že chřest je vynikající sám o sobě, ale teprve vepřová panenka od Křečka dá této lahodné zelenině ten správný šmrnc.

Panenská svíčková nebo také panenka či filet patří k nejoceňovanějším a bohužel také nejdražším částem vepřového masa. Ovšem panenka se vyznačuje delikátní chutí a jemnou strukturou, navíc jsou v celém praseti je 2 relativně malé panenky, a od toho se cena odvíjí. Ale proč si alespoň jednou nedopřát. Navíc v Křečkově eshopu jsou k dostání panenky bez palců, takže dostanete maso prakticky bez odpadu.

Suroviny:

Na omáčku:

  • 2 PL majonézy
  • 2 sardelky (ančovičky)
  • 1⁄2 stroužku česneku
  • 50 g vlašských ořechů Citronová kůra z 1⁄2 citronu 1 PL pomerančové šťávy
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy:

Panenku vcelku osolte, opepřete a zakapejte v míse olivovým olejem a vše vmasírujte do masa. Maso nechte aspoň 2 hodiny nebo lépe přes noc odpočívat v chladu.

Rozpalte si pánev s kapkou oleje a panenku opékejte z každé strany asi 8 minut. Maso vyjměte z pánve a nechte ho odpočívat. Maso tak zůstane uvnitř jemně narůžovělé a vláčné.

Chřest oloupejte a uvařte v osolené vodě cca 7 minut.

V pánvi po panence opečte slaninu do křupava a klínky citronu.

Suroviny na omáčku promixujte, jak moc dohladka chcete, osolte a opepřete. Maso nakrájejte a podávejte s omáčkou, opečenými klínky citronu, slaninou a s chřestem.

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK