Min. objednávka 300 Kč. Doprava zdarma na vše! Akční ceny platí pro závoz do 10.5.2024

RECEPT: Tradiční slepice na paprice podle Radka Pálky

slepice-na-paprice-recept

 

Pokud jste sledovali reprízované díly Sváti Kuřátky, jistě jste zaregistrovali, že první jídlem, které Sváťa se svým týmem vařil v nové kuchyni, byla slepice na papriceTenhle recept patří mezi naprostou klasiku včetně použití slepičího masa. Slepičí maso od Křečka je výraznější a pevnější než kuřecí.

Slepičí maso zajistí silný vývar a tím dokonalou chuť omáčky. Samozřejmě, že můžete místo slepice použít kuře, které v Křečkově e-shopu taky najdete, ale já osobně doporučuji slepici.

 

Suroviny na 4 porce:

Slepice 1 ks cca 1,2 kg

1 mrkev 

¼ celeru

1 petržel

4 kuličky pepře

4 kuličky nového koření 

2 bobkové listy

1 střední cibule

4 kuličky 

50g másla

2 PL papriky mleté sladké

1 PL hladké mouky

250 ml vývaru

250 ml smetany na vaření

Sůl podle chuti

Pepř bílý

Špetka cukru

 

Postup:

Očištěnou slepici vložte do většího hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla celá ponořená. Přidejte očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu, kuličky koření a bobkový list. Osolte a uveďte do varu. Pak plamen snižte a mírně vařte zhruba hodinu a půl, až je maso měkké a snadno se odděluje od kostí. Vpichem jehly do silné části stehna se přesvědčte, že už nevytéká narůžovělá šťáva.

Nechte slepici ve vývaru vychladnout. Pak ji vyjměte, stáhněte kůži a oddělte maso od kostí. Maso nakrájejte na úhledné kousky. V kastrolu na másle osmahněte cibuli, důkladně promíchejte. Pět minut smažte na středním plameni, pak přisypte maso, zasypte paprikou a znovu promíchejte. Podlijte vývarem, mírně osolte, přikryjte pokličkou a zhruba deset minut poduste, aby cibule hezky změkla.

Děrovanou naběračkou vyberte maso, zvyšte plamen a šťávu nechte trochu vysmahnout. Zaprašte moukou, osmahněte ji, zalijte dvěma lžícemi studené vody a rozmíchejte na hladkou jíšku. Přilijte smetanu, promíchejte, vraťte maso, krátce povařte, aby byla omáčka jemná a hladká. Pak ji už jen ochutnejte a případně dotáhněte chuť. Na konec doporučuji do omáčky strouhnout trochu citronové kůry.

 

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.

Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online na našem e-shopu. Při dopoledních objednávkách Vám nákup ještě ten den doručíme a Vy díky tomu máte záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.

 

IMG_7668