RECEPT: Tradiční slepice na paprice podle Radka Pálky
Pokud jste sledovali reprízované díly Sváti Kuřátky, jistě jste zaregistrovali, že první jídlem, které Sváťa se svým týmem vařil v nové kuchyni, byla slepice na paprice. Tenhle recept patří mezi naprostou klasiku včetně použití slepičího masa. Slepičí maso od Křečka je výraznější a pevnější než kuřecí.
Slepičí maso zajistí silný vývar a tím dokonalou chuť omáčky. Samozřejmě, že můžete místo slepice použít kuře, které v Křečkově e-shopu taky najdete, ale já osobně doporučuji slepici.
Suroviny na 4 porce:
Slepice 1 ks cca 1,2 kg
1 mrkev
¼ celeru
1 petržel
4 kuličky pepře
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
1 střední cibule
4 kuličky
50g másla
2 PL papriky mleté sladké
1 PL hladké mouky
250 ml vývaru
250 ml smetany na vaření
Sůl podle chuti
Pepř bílý
Špetka cukru
Postup:
Očištěnou slepici vložte do většího hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla celá ponořená. Přidejte očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu, kuličky koření a bobkový list. Osolte a uveďte do varu. Pak plamen snižte a mírně vařte zhruba hodinu a půl, až je maso měkké a snadno se odděluje od kostí. Vpichem jehly do silné části stehna se přesvědčte, že už nevytéká narůžovělá šťáva.
Nechte slepici ve vývaru vychladnout. Pak ji vyjměte, stáhněte kůži a oddělte maso od kostí. Maso nakrájejte na úhledné kousky. V kastrolu na másle osmahněte cibuli, důkladně promíchejte. Pět minut smažte na středním plameni, pak přisypte maso, zasypte paprikou a znovu promíchejte. Podlijte vývarem, mírně osolte, přikryjte pokličkou a zhruba deset minut poduste, aby cibule hezky změkla.
Děrovanou naběračkou vyberte maso, zvyšte plamen a šťávu nechte trochu vysmahnout. Zaprašte moukou, osmahněte ji, zalijte dvěma lžícemi studené vody a rozmíchejte na hladkou jíšku. Přilijte smetanu, promíchejte, vraťte maso, krátce povařte, aby byla omáčka jemná a hladká. Pak ji už jen ochutnejte a případně dotáhněte chuť. Na konec doporučuji do omáčky strouhnout trochu citronové kůry.
Šéfkuchař Radek Pálka
Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online na našem e-shopu. Při dopoledních objednávkách Vám nákup ještě ten den doručíme a Vy díky tomu máte záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.