Min. objednávka 300 Kč. Doprava zdarma na vše! Akční ceny platí pro závoz do 26.4.2024

Recept na domácí křečkovy utopence

5-Recept-utopenci-maso-uzeniny-eshop-krecek-kk

Utopenec – dokonalý vyprošťovák, který znaly už naše babičky. Utopenci patří neodmyslitelně na jídelní lístek každé české hospody, která má svůj tajný recept.

Já vám svůj recept prozradím, ale nejdůležitější součástí jsou kvalitní špekáčky. A když říkám kvalitní, tak tím myslím pochopitelně ty od Křečka. A mimo dobrých špekáčků základ chuti spočívá v dobře vychuceném nálevu a velkém množství cibule.

Suroviny na 1 pořádnou sklenici utopenců:

Lák:   

  • Voda 750 ml
  • Ocet 500 ml
  • Celý pepř 10 kuliček
  • Nové koření 10 kuliček
  • Cukr 1 polévková lžíce
  • Feferonky 2, nebo dle chuti
  • Plnotučná hořčice
  • Mletý pepř

Postup:

  1. Špekáčky oloupeme, rozřízneme, ale ne úplně. Na jedné straně musí být spojeny. Cibuli nakrájejte na kolečka. Rozříznutý špekáček potřete uvnitř hořčicí a posypte pepřem. Potom do něho vložte cibuli a spíchněte párátkem. Takto připravené špekáčky skládejte do kameninového hrnce, nebo sklenice od okurek a každou vrstvu hustě posypte plátky cibule. Nezapomeňte sem tam pohodit i kus feferonky.
  2. Příprava láku je jednoduchá. Všechny suroviny dejte do hrnce, přiveďte k varu a nechte vychladnout.
  3. Utopence v nádobě zalijte studeným a vycezeným lákem. Nádobu zavřete a utopence nechte minimálně 3 dny, ideálně však týden v lednici odležet.  

Jak jsem napsal úvodem, chuť dobrých utopenců dává kvalitní lák. Ale lák bez dobrých a kvalitních špekáčků byl byl na nic. Proto já své utopence dělám ze špekáčků od Křečka

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK