Min. objednávka 300 Kč. Doprava zdarma na vše! Akční ceny platí pro závoz do 12.4.2024

Recept na hovězí guláš z kližky s Křečkovou Zámeckou paprikovou klobásou

2. Recept-na-gulas-Radek-Palka-a-Maso-Krecek-KK

K přípravě dokonalého guláše potřebujete správný kus masa, hodně cibule a pochopitelně koření a česnek. Ale aby byl guláš dokonalý, je potřeba mít kližku od Křečka a jako třešničku na dort Křečkovu Zámeckou paprikovou klobásu. A když si guláš posypete opečeným chlebem, teprve tato kombinace z běžného guláše udělá guláš prvotřídní.

Suroviny  na 4-5 porcí:

 

Postup:

  1. Maso pokrájíme na kostky velké cca 3 cm. Odkrojky z masa, které do guláše nepoužijeme, dáme do osolené vody v kastrůlku vařit a tím získáme do guláše vývar.  
  2. Na sádle v kastrolu osmažíme cibuli - dlouho, do tmavě zlatova. V poslední fázi smažení cibule přidáme česnek a kmín.   
  3. Po chvilce míchání přidáme i osolené a opepřené maso a zprudka je osmažíme tak, aby kousky na všech stranách zesvětlaly.   
  4. V této fázi k masu přidáme chilli pastu a protlak, přidáme mletou sladkou papriku a zalijeme vývarem, nebo vodou.  
  5. Kastrol přikryjeme dobře přiléhající pokličkou a necháme pomalinku na mírném ohni dusit. V této fázi nepodléváme, maso samo pustí šťávu, jen občas promícháme. To trvá klidně i hodinu a půl. Nezapomínejme, že kližka je tuhé maso a to i přesto, že je od Křečka. 
  6. Pokud budete mít pocit, že by se mohlo připálit, podlijeme jen pár lžícemi vývaru. Teprve, až se na dně začne oddělovat tuk a maso je víceméně měkké, znovu zalijeme vývarem, nebo vodou, rozdrobíme na kousky chleba a guláš zahustíme a pomalu dusíme dál do úplného změknutí masa.
  7. Mezi tím si na sádle orestujeme půlkolečka Zámecké paprikové klobásy a tu na úplný závěr vložíme do guláše. Přidáme majoránku a dále nevaříme.

Podáváme s čímkoliv co máme rádi. U nás doma je populární guláš s těstovinami. Ale nebránil bych se ani houskovému či karlovarskému knedlíku, případně pečivu.

Nezapomeňte si guláš již na talíři posypat čerstvou cibulkou. Nejlepší je červená.

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK