Akční ceny platí pro objednávky s termínem závozu do 7.10.

Pečené koleno s černým pivem

3.-Koleno---recept-pecene-koleno-s-cernym-pivem

Pečené vepřové koleno je označováno jako jedno z našich národních jídel, já si ale myslím, že populárnější, než u nás je pečené koleno v Německu. Ale Němci nemají kolena od Křečka, takže si myslím, že díky tomuto receptu bychom skutečně mohli v oblibě pečených kolen získat své prvenství.

Tento recept je sice zdlouhavější, ale odmění vás měkkým šťavnatým masem uvnitř a s křupavou kůží na povrchu. 

Suroviny  na 1 koleno:

Na marinádu:   

  • Černé pivo 150 ml
  • Třtinový cukr 2 polévkové lžíce
  • Čerstvý zázvor asi 2 cm
  • Ostrý kečup 4 polévkové lžíce
  • Sójová omáčka 1 polévková lžíce
  • Dijonská hořčice 1 polévková lžíce
  • Česnek 4 stroužky    

Postup:

  1. V kastrůlku zahříváme pivo s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme rozetřený česnek, nakrájený zázvor a na mírném ohni vaříme asi 8 minut. Dále přidáme kečup, hořčici a sójovou omáčku, řádně promícháme a ještě asi 5 minut za stálého míchání vaříme.
  2. Koleno na jedné straně nařízneme až ke kosti, dále nařezáváme kůži po celém obvodu kolena. Osolíme a snažíme se sůl vetřít do všech zářezů. Osolené koleno přendáme do mísy, potřeme marinádou a opět se snažíme ji co nejvíce vetřít do všech zářezů. Mísu přiklopíme a necháme 24 hodin v chladu marinovat.   
  3. Následující den koleno přendáme do pekáče s veškerou marinádou. Vložíme do vyhřáté trouby na 220°C a necháme asi 20 minut péct.   
  4. Poté snížíme teplotu na 150°C a necháme za občasného podlití pivem, nebo přelévání výpekem péct 2-3 hodiny. Podáváme s pečivem jak teplé, tak i studené a zapíjíme dobře vychlazeným pivečkem. 

Na toto koleno si musíte počkat více jak den. Ale věřte mi, že se čekání vyplatí. A když koleno podáváte s dobrým škvarkovým chlebem, křenem a hořčicí, je to slast.

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK