Akční ceny platí pro objednávky s termínem závozu do 3. 6.

Pečené koleno s černým pivem

3.-Koleno---recept-pecene-koleno-s-cernym-pivem

Pečené vepřové koleno je označováno jako jedno z našich národních jídel, já si ale myslím, že populárnější, než u nás je pečené koleno v Německu. Ale Němci nemají kolena od Křečka, takže si myslím, že díky tomuto receptu bychom skutečně mohli v oblibě pečených kolen získat své prvenství.

Tento recept je sice zdlouhavější, ale odmění vás měkkým šťavnatým masem uvnitř a s křupavou kůží na povrchu. 

Suroviny  na 1 koleno:

Na marinádu:   

  • Černé pivo 150 ml
  • Třtinový cukr 2 polévkové lžíce
  • Čerstvý zázvor asi 2 cm
  • Ostrý kečup 4 polévkové lžíce
  • Sójová omáčka 1 polévková lžíce
  • Dijonská hořčice 1 polévková lžíce
  • Česnek 4 stroužky    

Postup:

  1. V kastrůlku zahříváme pivo s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme rozetřený česnek, nakrájený zázvor a na mírném ohni vaříme asi 8 minut. Dále přidáme kečup, hořčici a sójovou omáčku, řádně promícháme a ještě asi 5 minut za stálého míchání vaříme.
  2. Koleno na jedné straně nařízneme až ke kosti, dále nařezáváme kůži po celém obvodu kolena. Osolíme a snažíme se sůl vetřít do všech zářezů. Osolené koleno přendáme do mísy, potřeme marinádou a opět se snažíme ji co nejvíce vetřít do všech zářezů. Mísu přiklopíme a necháme 24 hodin v chladu marinovat.   
  3. Následující den koleno přendáme do pekáče s veškerou marinádou. Vložíme do vyhřáté trouby na 220°C a necháme asi 20 minut péct.   
  4. Poté snížíme teplotu na 150°C a necháme za občasného podlití pivem, nebo přelévání výpekem péct 2-3 hodiny. Podáváme s pečivem jak teplé, tak i studené a zapíjíme dobře vychlazeným pivečkem. 

Na toto koleno si musíte počkat více jak den. Ale věřte mi, že se čekání vyplatí. A když koleno podáváte s dobrým škvarkovým chlebem, křenem a hořčicí, je to slast.

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení