Akční ceny platí pro objednávky s termínem závozu do 3. 6.

Recept na tradiční zelnici

7-recept-zelnice-zelna-polevka-domaci

Tento recept na tradiční zelnici je na světě údajně více jak 200 let. Prý se tato polévka vařila jen ke zvláštním příležitostem a muži své ženy za každé sousto museli na rukou nosit. Tomu se mi ale nechce věřit.

Přesto, že jde o polévku, tak po ní prakticky nemusí následovat žádné hlavní jídlo. Polévka je sytá, takže k ní stačí jen krajíc, nebo i víc krajíců chleba a vydá vám za polévku i hlavní chod. A díky Křečkovu sádlu na smažení, Oravské slanině a špeku bez kůže je tato polévka naprosto geniální.

Na čtyři porce budeme potřebovat:

  • 1 střední cibuli
  • 2 lžíce sádla na smažení
  • 100 g hladké mouky
  • 200 g Oravské slaniny
  • 50 g slaniny bez kůže
  • 400-500 g kysaného zelí
  • 150 ml zakysané smetany
  • ½ kg brambor
  • 2 dl mléka
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • Sůl podle chuti

Postup přípravy:

Cibuli a slaninu nakrájejte nadrobno, orestujte na sádle, až je cibulka pěkně dozlatova, a slanina vypečena. V této fázi cibulku se slaninou zaprašte moukou a udělejte jíšku. 

To následně zalijte 1 l vody, přidejte pokrájené kysané zelí a nadrobno nakrájený uzený bůček, drcený kmín, sůl, a do gázy zabalený a svázaný bobkový list, celý pepř a nové koření, a vše dejte vařit do polévky. 

Brambory nakrájejte na kostky cca 1x1 cm a vaříme zvlášť v osolené vodě. 

Je to hlavně z toho důvodu, že se brambory velmi špatně vaří v kyselém prostředí, které vám ve druhém hrnci vytvořilo zelí.

Když je zelí měkké, vyjmeme koření, polévku zjemněte zakysanou smetanou, vložte uvařené a vycezené brambory a podle potřeby dochuťte solí. Pokud je zelí příliš kyselé, můžete přidat trochu cukru. 

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení