Akční ceny platí pro objednávky s termínem závozu do 7.10.

Recept na tradiční zelnici

7-recept-zelnice-zelna-polevka-domaci

Tento recept na tradiční zelnici je na světě údajně více jak 200 let. Prý se tato polévka vařila jen ke zvláštním příležitostem a muži své ženy za každé sousto museli na rukou nosit. Tomu se mi ale nechce věřit.

Přesto, že jde o polévku, tak po ní prakticky nemusí následovat žádné hlavní jídlo. Polévka je sytá, takže k ní stačí jen krajíc, nebo i víc krajíců chleba a vydá vám za polévku i hlavní chod. A díky Křečkovu sádlu na smažení, Oravské slanině a špeku bez kůže je tato polévka naprosto geniální.

Na čtyři porce budeme potřebovat:

  • 1 střední cibuli
  • 2 lžíce sádla na smažení
  • 100 g hladké mouky
  • 200 g Oravské slaniny
  • 50 g slaniny bez kůže
  • 400-500 g kysaného zelí
  • 150 ml zakysané smetany
  • ½ kg brambor
  • 2 dl mléka
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • Sůl podle chuti

Postup přípravy:

Cibuli a slaninu nakrájejte nadrobno, orestujte na sádle, až je cibulka pěkně dozlatova, a slanina vypečena. V této fázi cibulku se slaninou zaprašte moukou a udělejte jíšku. 

To následně zalijte 1 l vody, přidejte pokrájené kysané zelí a nadrobno nakrájený uzený bůček, drcený kmín, sůl, a do gázy zabalený a svázaný bobkový list, celý pepř a nové koření, a vše dejte vařit do polévky. 

Brambory nakrájejte na kostky cca 1x1 cm a vaříme zvlášť v osolené vodě. 

Je to hlavně z toho důvodu, že se brambory velmi špatně vaří v kyselém prostředí, které vám ve druhém hrnci vytvořilo zelí.

Když je zelí měkké, vyjmeme koření, polévku zjemněte zakysanou smetanou, vložte uvařené a vycezené brambory a podle potřeby dochuťte solí. Pokud je zelí příliš kyselé, můžete přidat trochu cukru. 

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK