Akční ceny platí pro objednávky s termínem závozu do 10.2.2023

Recept Vánoční zelňačka

Zelňačky není́ nikdy dost a odležení jí vysloveně svědčí – takže vůbec nevadí, když jí navaříte kotel na celé svátky... Zelňačka pravda patří na sváteční stůl spíš na Slovensku. Když my ale máme Křečka a jeho úžasné uzené právě tady. A tak proč si letos nedopřát malou změnu.

Suroviny

Uzená krkovice bez kosti 400 g

Zelí kysané 500 g

Bobkový list 1 ks

Kmín drcený 1 ČL

Nové koření 4 kuličky

Sušené houby 2 hrsti

Česnek 4 stroužky

Sádlo 1 PL

Cibule 1 ks

Mouka hladká 3 PL

Paprika mletá sladká 2 ČL

Sedlácká klobása 300 g

Sůl podle chuti

Zakysaná smetana k podávání

POSTUP:

Do hrnce s 2 litry vody dejte vařit uzenou Křečkovu krkovici bez kosti. Jakmile je měkká, vyjměte ji a dejte stranou. Do vývaru z uzeného masa vložte nakrájené kysané zelí, bobkový list, kmín, nové koření, sušené houby a vařte zhruba 30 minut. Pak přidejte prolisovaný česnek.

Vedle v rendlíku opečte na sádle cibuli dosklovita, pak přisypte mouku a míchejte, až vznikne jíška. Odstavte z ohně a zaprašte sladkou paprikou. Na jíšku nalijte trochu studené vody a rozmixujte nebo důkladně prošlehejte metličkou a vmíchejte do polévky.

Do hrnce vložte nakrájenou klobásu, nakrájené uzené maso, podle potřeby dolijte vodu a vařte ještě cca 15 minut, dokud není klobása měkká a mouka provařená. Podle chuti můžete dosolit, většinou je ale polévka díky masu a klobásám slaná dost. Podávejte se zakysanou smetanou.

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK