Recept Vánoční zelňačka
Zelňačky není́ nikdy dost a odležení jí vysloveně svědčí – takže vůbec nevadí, když jí navaříte kotel na celé svátky... Zelňačka pravda patří na sváteční stůl spíš na Slovensku. Když my ale máme Křečka a jeho úžasné uzené právě tady. A tak proč si letos nedopřát malou změnu.
Suroviny
Uzená krkovice bez kosti 400 g
Zelí kysané 500 g
Bobkový list 1 ks
Kmín drcený 1 ČL
Nové koření 4 kuličky
Sušené houby 2 hrsti
Česnek 4 stroužky
Sádlo 1 PL
Cibule 1 ks
Mouka hladká 3 PL
Paprika mletá sladká 2 ČL
Sedlácká klobása 300 g
Sůl podle chuti
Zakysaná smetana k podávání
POSTUP:
Do hrnce s 2 litry vody dejte vařit uzenou Křečkovu krkovici bez kosti. Jakmile je měkká, vyjměte ji a dejte stranou. Do vývaru z uzeného masa vložte nakrájené kysané zelí, bobkový list, kmín, nové koření, sušené houby a vařte zhruba 30 minut. Pak přidejte prolisovaný česnek.
Vedle v rendlíku opečte na sádle cibuli dosklovita, pak přisypte mouku a míchejte, až vznikne jíška. Odstavte z ohně a zaprašte sladkou paprikou. Na jíšku nalijte trochu studené vody a rozmixujte nebo důkladně prošlehejte metličkou a vmíchejte do polévky.
Do hrnce vložte nakrájenou klobásu, nakrájené uzené maso, podle potřeby dolijte vodu a vařte ještě cca 15 minut, dokud není klobása měkká a mouka provařená. Podle chuti můžete dosolit, většinou je ale polévka díky masu a klobásám slaná dost. Podávejte se zakysanou smetanou.
Dobrou chuť!
Šéfkuchař Radek Pálka