Min. objednávka 300 Kč. Doprava zdarma na vše! Akční ceny platí pro závoz do 4.7.2024

Recept Vepřový řízek ala Vídeňský

Na štědrovečerním stole by neměl dle tradice chybět smažený kapr. Jenomže, co si budeme povídat, ne každý kapra má rád. A pokud je tomu tak, a přiznám se i u nás tomu tak je, udělejte si poctivý vepřový, nebo kuřecí řízek. A když už jsou ty Vánoce, uděláme si řízky na másle.

Suroviny

Vepřové panenky bez palce 1 kg

Sůl

Mouka pšeničná hladká

Vejce 3 ks

Strouhanka čerstvá

500 g másla přepuštěné, lze nahradit sádlem

POSTUP: 

Z masa nakrájejte centimetr silné řízky a ty naplocho napůl rozřízněte, ale nedokrojte, abyste je mohli rozložit jako motýla nebo knihu; traduje se, že pravý vídeňský řízek má sahat přes celý talíř, což v případě panenky nepůjde, ale to nevadí.

Pak je mezi potravinářskou fólií rozklepejte na výšku asi čtyři milimetry – tak velí tradice. Maso mírně osolte, obalte v mouce a přebytek oklepněte. Protáhněte vajíčkem a obalte v čerstvě nastrouhané strouhance; příliš ji na maso netiskněte, aby obal mohl při smažení suflovat, tedy nadýchnout se.

Smažte ve vyšší vrstvě tuku dozlatova. Podávejte s bramborami a se skrojky citronu k zakápnutí. Je jedno, jestli použijete máslo nebo sádlo. Obojí je výborné, ale přepuštěné máslo lépe voní.

Přepuštěné máslo 

500 g másla

POSTUP:

Máslo na mírném plameni rozehřejeme v hrnci se silným dnem. Zahříváme jen tak, aby se z másla začaly pomalu vyplavovat bubliny, máslo nesmí škvířit. Celkem to bude trvat asi 20 až 30 minut. Z másla sbíráme pěnu a vytrváme, dokud nepřestane bublat. Jakmile je máslo zcela bez vody, odstavíme jej a necháme trochu vychladnout.

Přepuštěné máslo přecedíme přes jemné plátýnko v cedníku do čisté nádoby s víčkem. Část másla u dna, která je zakalená, si necháme pro jiné účely.

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK