Min. objednávka 300 Kč. Doprava zdarma na vše! Akční ceny platí pro závoz do 10.5.2024

Recept Vepřová žebírka pásky z pečeně na medu

obrazky web - 21 - zebirka

Když jsem v roce 1996 nastoupil do svého prvního zaměstnání v Hradci Králové, naprosto přelomové jídlo na jídelním lístku byly vepřové Spare ribsy. A tak jsem rád, že jsem u Křečka objevil Vepřová žebírka pásky, protože právě tyhle pásky jsou na tento recept naprosto ideální.

SUROVINY

MARINÁDA:

  • 2 dl tmavého piva
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce sladké paprika
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce vinného červeného octa
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • Chilli omáčka podle chuti, např. tabasco, chipotle
  • 1 dl oleje

BBQ OMÁČKA:

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 100 g drcených rajčat
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • Podle chuti cukr – nemusí být
  • Chilli omáčka podle chuti, např. tabasco, chipotle
  • 1 dl oleje

Postup

Marinádu dobře rozmícháme, dokud se všechno koření nerozpustí a med se nespojí s pivem. Medu se musí přidat tolik, aby marináda nebyla úplně řídká, jako voda…

Tuto směs naneseme na žebra, zabalíme do alobalu a necháme v lednici marinovat přes noc (čím déle, tím lépe). Nelekejte se, že v marinádě není sůl. Měla by stačit sójová omáčka. Ale kdyby vám to přišlo málo, klidně si marinádu trochu přisolte.

Naložené žebra v alobalu pak pečeme 3 hodiny při 150 °C v troubě.

Cibuli a česnek si nakrájíme hodně nadrobno a smícháme s drcenými rajčaty. Přidáme všechny ingredience (kromě cukru) a svaříme na plotně asi 20 minut. Během vaření je potřeba ochutnávat a případně přidat cukr (záleží kolik medu se použije do základu, aby se vyvážila kyselost rajčat) – případně dosolit a dopepřit.

Konzistence BBQ omáčky musí být hustá, aby žebra pěkně pokryla.

Pečené žebra v alobalu po 3 hodinách vyjmeme z trouby, opatrně slijeme vypečenou šťávu do naší BBQ omáčky a případně jí ještě zredukujeme.

BBQ omáčku pak naneseme na stranu žeber, kde je maso a dáme ještě do trouby na horní gril na 20 minut při 220°C.

Musíte si na výsledek počkat, ale věřte, že to stojí za to.

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

 

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK