Akční ceny platí pro objednávky s termínem závozu do 26.8.

Recept Vepřová žebírka pásky z pečeně na medu

obrazky web - 21 - zebirka

Když jsem v roce 1996 nastoupil do svého prvního zaměstnání v Hradci Králové, naprosto přelomové jídlo na jídelním lístku byly vepřové Spare ribsy. A tak jsem rád, že jsem u Křečka objevil Vepřová žebírka pásky, protože právě tyhle pásky jsou na tento recept naprosto ideální.

SUROVINY

MARINÁDA:

  • 2 dl tmavého piva
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce sladké paprika
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce vinného červeného octa
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • Chilli omáčka podle chuti, např. tabasco, chipotle
  • 1 dl oleje

BBQ OMÁČKA:

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 100 g drcených rajčat
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • Podle chuti cukr – nemusí být
  • Chilli omáčka podle chuti, např. tabasco, chipotle
  • 1 dl oleje

Postup

Marinádu dobře rozmícháme, dokud se všechno koření nerozpustí a med se nespojí s pivem. Medu se musí přidat tolik, aby marináda nebyla úplně řídká, jako voda…

Tuto směs naneseme na žebra, zabalíme do alobalu a necháme v lednici marinovat přes noc (čím déle, tím lépe). Nelekejte se, že v marinádě není sůl. Měla by stačit sójová omáčka. Ale kdyby vám to přišlo málo, klidně si marinádu trochu přisolte.

Naložené žebra v alobalu pak pečeme 3 hodiny při 150 °C v troubě.

Cibuli a česnek si nakrájíme hodně nadrobno a smícháme s drcenými rajčaty. Přidáme všechny ingredience (kromě cukru) a svaříme na plotně asi 20 minut. Během vaření je potřeba ochutnávat a případně přidat cukr (záleží kolik medu se použije do základu, aby se vyvážila kyselost rajčat) – případně dosolit a dopepřit.

Konzistence BBQ omáčky musí být hustá, aby žebra pěkně pokryla.

Pečené žebra v alobalu po 3 hodinách vyjmeme z trouby, opatrně slijeme vypečenou šťávu do naší BBQ omáčky a případně jí ještě zredukujeme.

BBQ omáčku pak naneseme na stranu žeber, kde je maso a dáme ještě do trouby na horní gril na 20 minut při 220°C.

Musíte si na výsledek počkat, ale věřte, že to stojí za to.

Dobrou chuť!

Šéfkuchař Radek Pálka

 

Radek Pálka je oblíbený šéfkuchař a autor knihy Šéfkuchařův deník. Pro vysokou kvalitu a čerstvost odebírá maso a uzeniny od KK Křeček již více než 5 let.
Vyzkoušejte i Vy naše výrobky, které nyní zakoupíte také online v našem e-shopu a při objednávce dopoledne Vám je ještě ten den doručíme. Máte tak záruku opravdové čerstvosti masa vyrobeného v daný den.
 

Radek Pálka, Šéfkuchařův deník, Maso Křeček KK

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení